Tak usmażony dorsz nie rozpada się i jest pełen smaku. Prosty patent podpatrzyłam u zawodowego kucharza
Ten patent na smażonego dorsza zobaczyłam u znajomego kucharza – Leszka Wodnickiego, który jest półfinalistą drugiej edycji polskiego programu MasterChef i prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. Do smażonego dorsza dodał czosnek i zioła, ale nie to jest sekretem idealnej ryby: chodzi o jeden dodatek i prostą zasadę, które sprawią, że ryba usmaży się idealnie i nie rozpadnie się na patelni.
Jak usmażyć dorsza?
Leszek Wodnicki do swojego dania wykorzystał polędwicę z dorsza. Jak podkreślił, jego sposób będzie dobry do każdej ryby i niezależenie od tego, czy smażysz ją ze skórą, czy bez. Chodzi o to, aby najpierw smażyć rybę na oliwie i tylko jednej strony, bez przewracania. Na tym etapie warto też ją lekko docisnąć szpatułką do patelni, dzięki temu się nie odkształci. – Chodzi nam o to, aby ryba się ładnie zrumieniła, nie przewracamy jej co chwilę. Zasada jest taka, aby 70 proc. czasu smażenia ryba była na jednej stronie – podkreślił Leszek Wodnicki. Zanim prewrócił rybę na drugą stronę, dodał na patelnię jeszcze kawałek masła. Ten prosty zabieg sprawi, że nawet jeśli ryba lekko przywarła do patelni – powinna lekko odejść.
Ważne jest też, aby po przewróceniu na drugą stronę, polewać rybę tłuszczem z patelni. Wyjątkowego smaku i aromatu dodadzą jej z kolei czosnek i zioła.
Przepis: Smażony dorsz
Pomysł na rybę według przepisu Leszka Wodnickiego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 372 w każdej porcji
Składniki
- 600 g polędwicy z dorsza
- 50 g masła
- 50 g oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki oregano i tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie rybyDorsza pokrój na cztery równe porcje.
- Smażenie rybyRozgrzej patelnię i smaż dorsza z jednej strony najpierw na samym oleju. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Przewróć na drugą stronę i smaż. Dodaj na patelnię czosnek i zioła. Podczas smażenia polewaj dorsza tłuszczem z patelni.
Jak podać smażonego dorsza?
Smażony dorsz jest idealnym dodatkiem do tradycyjnego obiadu, czyli ziemniaków i surówki. Ale taka ryba może być podana także z ryżem czy makaronem. Dla osób, które stawiają na zdrowe posiłki, dobrą opcją będzie zaserwowanie dorsza w towarzystwie samych warzyw, np. dobrej sałatki albo gotowanych różyczek kalafiora czy brokuła. Smażony dorsz nadaje się także jako danie na kolację. Leszek Wodnicki swojego smażonego dorsza podał z makaronem z cukinii oraz pesto.